Vardaan Watermark
Vardaan Learning Institute
ICSE Class 10 Mathematics • Chapter Notes • Vardaan Comet

Chapter 13: Trigonometry

Master notes with theory → solved example → extensive graded practice for every single question type. Reference: ML Aggarwal & Selina Publications. Each topic is followed immediately by its own practice set so you can test understanding right away.

Part A: Trigonometric Ratios

Foundation

In a right-angled triangle with angle θ at A:  P$ $= Opposite,  B$ $= Adjacent,  H$ $= Hypotenuse.

P B H θ ABC
RatioFormulaReciprocalReciprocal Formula
sin θP/Hcosec θH/P
cos θB/Hsec θH/B
tan θP/Bcot θB/P

tan θ$ $= sin θ / cos θ  |  cot θ$ $= cos θ / sin θ  |  Pythagorean: H²$ $= P² + B²

Type A1 — Find All Six Ratios When One Ratio is Given

Method

1. Identify P, B, H from the given ratio.   2. Find the missing side using H²$ $= P² + B².   3. Write all six ratios.

Solved Example

Q. If sin θ$ $= 5/13, find all other trigonometric ratios.

Step 1

sin θ$ $= P/H$ $= 5/13 → P$ $= 5, H$ $= 13

Step 2 — Pythagoras

$B = \sqrt{H^2 - P^2} = \sqrt{169 - 25} = \sqrt{144} = 12$

Step 3 — All ratios

cos θ$ $= 12/13  |  tan θ$ $= 5/12  |  cosec θ$ $= 13/5  |  sec θ$ $= 13/12  |  cot θ$ $= 12/5

Practice — Type A1
Q1. If sin θ$ $= 3/5, find all other five trigonometric ratios.  [2M]
Solution: P=3, H=5, B=4. cos θ$ $= 4/5, tan θ$ $= 3/4, cosec θ$ $= 5/3, sec θ$ $= 5/4, cot θ$ $= 4/3. Ans: As above.
Q2. If cos θ$ $= 12/13, find all other trigonometric ratios.  [2M]
Solution: B=12, H=13, P=5. sin=5/13, tan=5/12, cosec=13/5, sec=13/12, cot=12/5.
Q3. If tan θ$ $= 15/8, find sin θ and cos θ.  [2M]
Solution: P=15, B=8, H=√(225+64)=17. sin=15/17, cos=8/17. Ans: 15/17 and 8/17.
Q4. If 15 cot A$ $= 8, find sin A and sec A.  [2M]
Solution: cot A$ $= 8/15 → B=8, P=15, H=17. sin A$ $= 15/17, sec A$ $= 17/8. Ans: 15/17 and 17/8.
Q5. If sec θ$ $= 25/7, find tan θ and sin θ.  [2M]
Solution: H=25, B=7, P=√(625-49)=24. tan=24/7, sin=24/25.
Q6. If cosec A$ $= 17/8, find all other five ratios.  [2M]
Solution: H=17, P=8, B=15. sin=8/17, cos=15/17, tan=8/15, sec=17/15, cot=15/8.

Type A2 — Evaluate an Expression When a Ratio is Given (Find Sides First)

Method

Find all sides using Pythagoras, substitute the numerical values of sin, cos etc. into the expression.

Solved Example

Q. If tan θ$ $= 4/3, find $\dfrac{3\sin\theta + 2\cos\theta}{3\sin\theta - 2\cos\theta}$.

P=4, B=3, H=5. sin θ$ $= 4/5, cos θ$ $= 3/5.

$= \dfrac{3(4/5)+2(3/5)}{3(4/5)-2(3/5)} = \dfrac{12/5+6/5}{12/5-6/5} = \dfrac{18/5}{6/5} = 3$

Practice — Type A2
Q1. If tan A$ $= 5/12, find $\dfrac{5\sin A - 3\cos A}{5\sin A + 3\cos A}$.  [3M]
Solution: P=5,B=12,H=13. sin=5/13, cos=12/13. Num=25/13-36/13=−11/13. Denom=25/13+36/13=61/13. Ans: −11/61
Q2. If cot A$ $= 4/3, find $\dfrac{4\cos A - 3\sin A}{4\cos A + 3\sin A}$.  [3M]
Solution: B=4,P=3,H=5. Divide num & denom by sinA: (4cotA−3)/(4cotA+3)$ $= (16/3−3)/(16/3+3)$ $= (7/3)/(25/3)$ $= 7/25
Q3. If sin θ$ $= 7/25, find the value of $\cos\theta + \tan\theta$.  [2M]
Solution: P=7,H=25,B=24. cos=24/25, tan=7/24. Sum$ $= 24/25 + 7/24$ $= (576+175)/600$ $= 751/600
Q4. If sec θ$ $= 5/3, find $\dfrac{5\tan\theta - 4\cos\theta}{5\tan\theta + 4\cos\theta}$.  [3M]
Solution: H=5,B=3,P=4. tan=4/3, cos=3/5. Num=20/3−12/5=(100−36)/15=64/15. Denom=20/3+12/5=136/15. Ans: 64/136$ $= 8/17
Q5. If cos θ$ $= 15/17, find $(\sin\theta - \cos\theta)\times(\tan\theta + \sec\theta)$.  [3M]
Solution: B=15,H=17,P=8. sin=8/17,tan=8/15,sec=17/15. (8/17-15/17)(8/15+17/15)=(−7/17)(25/15)=(−7/17)(5/3)= −35/51
Q6. If sin A$ $= 9/41, find the value of $\dfrac{41\cos A - 40\tan A}{\cos A + \cot A}$.  [4M]
Solution: P=9,H=41,B=40. cos=40/41, tan=9/40, cot=40/9. Num=41(40/41)−40(9/40)=40−9=31. Denom=40/41+40/9=40(9+41)/369=40×50/369=2000/369. Ans: 31÷(2000/369)=31×369/2000 ≈ 5.71

Type A3 — Divide by sin θ or cos θ (No Pythagoras Needed)

Method

Divide numerator and denominator by cos θ (or sin θ) to convert all terms to tan θ (or cot θ). Then substitute the given tan or cot value directly.

Solved Example

Q. If tan θ$ $= 7/8, find $\dfrac{(1+\sin\theta)(1-\sin\theta)}{(1+\cos\theta)(1-\cos\theta)}$.

$(1\pm\sin)(1\mp\sin)$ $= 1-\sin^2\theta$ $= \cos^2\theta$; $(1\pm\cos)(1\mp\cos) = \sin^2\theta$

$= \dfrac{\cos^2\theta}{\sin^2\theta}$ $= \cot^2\theta$ $= \dfrac{1}{\tan^2\theta}$ $= \dfrac{64}{49}$

Practice — Type A3
Q1. If tan θ = 1/√3, find $\dfrac{1-\cos^2\theta}{1-\sin^2\theta}$.  [2M]
Solution:$ $= sin²θ/cos²θ$ $= tan²θ$ $= 1/3. Ans: 1/3
Q2. If cot A$ $= 5/12, find $\dfrac{\cos A}{1+\sin A}+\dfrac{1-\sin A}{\cos A}$.  [3M]
Hint: Both expressions simplify. First: cos²A/(cosA(1+sinA)). Add with LCM. Or note that the sum$ $= (cos²A + (1−sinA)(1+sinA))/(cosA(1+sinA))$ $= (cos²A+cos²A)/(cosA(1+sinA))$ $= 2cosA/(1+sinA). Use P=12,B=5,H=13.
Q3. If tan A$ $= n/m, find $\dfrac{m\cos A - n\sin A}{m\cos A + n\sin A}$.  [3M]
Solution: Divide by cosA: (m−ntanA)/(m+ntanA)$ $= (m−n²/m)/(m+n²/m)$ $= (m²−n²)/(m²+n²). Ans: (m²−n²)/(m²+n²)
Q4. If $\tan\theta = \dfrac{a}{b}$, find $\dfrac{a\sin\theta - b\cos\theta}{a\sin\theta + b\cos\theta}$.  [3M]
Solution: Divide by cosθ: (atanθ−b)/(atanθ+b) = (a²/b−b)/(a²/b+b) = (a²−b²)/(a²+b²). Ans: (a²−b²)/(a²+b²)
Q5. If $4\tan\theta = 3$, evaluate $\dfrac{4\sin\theta - \cos\theta + 1}{4\sin\theta + \cos\theta - 1}$.  [3M]
Solution: tanθ=3/4 → P=3,B=4,H=5. sin=3/5,cos=4/5. Num=12/5−4/5+1=8/5+1=13/5. Denom=12/5+4/5−1=16/5−1=11/5. Ans: 13/11
Q6. If $\tan A = 2$, find $\dfrac{2\sin^2 A - 3\cos^2 A}{2\sin^2 A + 3\cos^2 A}$.  [3M]
Solution: Divide by cos²A: (2tan²A−3)/(2tan²A+3) = (8−3)/(8+3) = 5/11

Type A4 — Ratio Given as a Proportion (k method)

Method

If sin A : cos A = p : q, let sin A = pk and cos A = qk. Use sin²A + cos²A = 1 to find k. Then get all ratios.

Solved Example

Q. If sin A : cos A = 3 : 4, find tan A, sin A, and cos A.

Let sin A = 3k, cos A = 4k. Then $9k^2+16k^2=1$ → $k = 1/5$.

sin A$ $= 3/5, cos A$ $= 4/5, tan A$ $= 3/4.

Practice — Type A4
Q1. If sin θ : cos θ$ $= 1 : 2, find the value of $\tan\theta + \cot\theta$.  [3M]
Solution: sin=k,cos=2k → 5k²=1 → k=1/√5. sin=1/√5,cos=2/√5. tan=1/2,cot=2. Sum$ $= 1/2+2$ $= 5/2
Q2. If tan A : tan B$ $= √3 : 1, find the value of $\dfrac{\sin A\cos B + \cos A\sin B}{\cos A\cos B - \sin A\sin B}$.  [3M]
Hint: Expression$ $= (sinA cosB + cosA sinB)/(cosA cosB − sinA sinB)$ $= tan(A+B). Divide by cosAcosB: (tanA+tanB)/(1−tanAtanB)$ $= (√3+1)/(1−√3). Rationalise: =(√3+1)(1+√3)/((1-√3)(1+√3))$ $= (√3+1)²/(1−3)$ $= (4+2√3)/(−2)$ $= −(2+√3)
Q3. If sin θ : cos θ$ $= 3 : 1, find the value of $4\sin^2\theta - 3\cos^2\theta$.  [2M]
Solution: 9k²+k²=1 → k=1/√10. sin²=9/10, cos²=1/10. 4(9/10)−3(1/10)$ $= 36/10−3/10$ $= 33/10
Q4. If sin θ and cos θ are the roots of the equation $ax^2 - bx + c = 0$, prove that $a^2 - b^2 + 2ac = 0$.  [4M]
Solution: sinθ+cosθ$ $= b/a and sinθ·cosθ$ $= c/a. Square first: sin²θ+2sinθcosθ+cos²θ$ $= b²/a² → 1+2c/a$ $= b²/a² → a²+2ac$ $= b² → a²−b²+2ac$ $= 0

Type A5 — Show/Prove a Given Expression When a Ratio is Known

Solved Example

Q. If sin θ$ $= a/b, show that $\sec\theta + \tan\theta = \sqrt{\dfrac{b+a}{b-a}}$.

P=a, H=b, B=√(b²−a²). sec θ$ $= b/√(b²−a²), tan θ$ $= a/√(b²−a²).

Sum$ $= (b+a)/√(b²−a²)$ $= (b+a)/√((b+a)(b−a))$ $= √((b+a)/(b−a)) ✓

Practice — Type A5
Q1. If cos θ$ $= p/q, show that $\csc\theta - \cot\theta = \dfrac{q - \sqrt{q^2-p^2}}{p}$.  [3M]
Solution: H=q, B=p, P=√(q²−p²). csc=q/√(q²−p²), cot=p/√(q²−p²). Diff$ $= (q−p)/√(q²−p²). Rationalise by ×(q+p): (q−p)(q+p)/((q+p)√(q²−p²))... Actually: (q−√(q²−p²))/p after rationalising numerator.
Q2. If tan θ$ $= m/n, prove that $\dfrac{m\sin\theta - n\cos\theta}{m\sin\theta + n\cos\theta} = \dfrac{m^2 - n^2}{m^2 + n^2}$.  [3M]
Hint: Divide by cosθ. (m tanθ − n)/(m tanθ + n)$ $= (m²/n−n)/(m²/n+n)$ $= (m²−n²)/(m²+n²) ✓
Q3. If sin A$ $= m/n, prove that $\cos A + \tan A = \dfrac{\sqrt{n^2-m^2}}{n} + \dfrac{m}{\sqrt{n^2-m^2}}$.  [3M]
Solution: P=m,H=n,B=√(n²−m²). cos=B/H=√(n²−m²)/n. tan=m/√(n²−m²). Sum$ $= shown directly ✓
Q4. If $\cos\theta = \dfrac{x}{\sqrt{x^2+y^2}}$, prove that $\tan\theta = y/x$ and $\sin\theta = y/\sqrt{x^2+y^2}$.  [3M]
Solution: cos=x/√(x²+y²) → B=x, H=√(x²+y²), P=y. tan=y/x, sin=y/√(x²+y²) ✓

Part B: Standard Angles — All Question Types

θ30°45°60°90°
sin01/21/√2√3/21
cos1√3/21/√21/20
tan01/√31√3
cot√311/√30
sec12/√3√22
cosec2√22/√31
Memory Trick

sin: √0/2, √1/2, √2/2, √3/2, √4/2 for 0°,30°,45°,60°,90°. cos is exactly sin reversed.

Type B1 — Direct Evaluation (Substitute Standard Values)

Solved Example

Q. Evaluate: $2\sin^2 30° + 3\cos^2 45° - \tan^2 60° + 4\cot 45°$

$= 2(1/4) + 3(1/2) - 3 + 4(1)$ $= 1/2 + 3/2 - 3 + 4$ $= 2 - 3 + 4$ $= \mathbf{3}$

Practice — Type B1
Q1. Evaluate: $\sin^2 30° + \cos^2 60° - \tan^2 45°$  [1M]
Ans: 1/4 + 1/4 − 1$ $= 1/2 − 1$ $= −1/2
Q2. Evaluate: $4\sin^2 60° - 3\tan^2 30° + 8\cos 60°$  [2M]
Ans: 4(3/4)−3(1/3)+8(1/2)$ $= 3−1+4$ $= 6
Q3. Evaluate: $\dfrac{\sec 30° + \tan 60°}{\cos 30° - \sin 60°}$  [2M]
Ans: Num$ $= 2/√3 + √3$ $= (2+3)/√3$ $= 5/√3. Denom$ $= √3/2−√3/2$ $= 0. Expression is undefined (∞).
Q4. Evaluate: $4(\sin^4 30° + \cos^4 60°) - 3(\cos^2 45° - \sin^2 90°)$  [3M]
Ans: 4[(1/2)⁴+(1/2)⁴] − 3[(1/√2)²−1]$ $= 4×2×1/16 − 3(1/2−1)$ $= 1/2 − 3(−1/2)$ $= 1/2+3/2$ $= 2
Q5. Show that: $\dfrac{2\tan 30°}{1-\tan^2 30°} = \tan 60°$  [2M]
Ans: LHS$ $= 2(1/√3)/(1−1/3)$ $= (2/√3)/(2/3)$ $= (2/√3)×(3/2)$ $= 3/√3$ $= √3$ $= tan 60° ✓
Q6. Evaluate: $\dfrac{\cos 45° + \sin 60°}{\sec 30° + \tan 45°} \times \dfrac{\cos^2 30°}{\sin^2 45°}$  [3M]
Ans: First fraction: (1/√2+√3/2)/(2/√3+1). Num=(2+√6)/(2√2). Denom=(2+√3)/√3. Ratio×(3/4)/(1/2)$ $= ×3/2. Compute numerically: ≈(0.707+0.866)/(1.155+1) × (0.75/0.5)$ $= 1.573/2.155×1.5 ≈ 1.095
Q7. Evaluate: $\cos^2 30° + \sin^2 45° + \cot^2 60° + \tan^2 45°$  [2M]
Ans: 3/4 + 1/2 + 1/3 + 1$ $= 9/12+6/12+4/12+12/12$ $= 31/12

Type B2 — Find the Angle θ from a Trig Equation

Solved Example

Q. Find acute angle θ: $2\cos^2\theta - 3\cos\theta + 1 = 0$

Let c$ $= cos θ: $2c^2 - 3c + 1 = 0$ → $(2c-1)(c-1) = 0$

cos θ$ $= 1/2 (θ$ $= 60°) or cos θ$ $= 1 (θ$ $= 0°). Both are valid for 0° ≤ θ ≤ 90°.

Practice — Type B2
Q1. Find acute θ: $2\sin\theta - 1 = 0$  [1M]
Ans: sinθ$ $= 1/2 → θ$ $= 30°
Q2. Find acute θ: $\tan 2\theta = \cot(\theta + 6°)$  [2M]
Hint: cotα$ $= tan(90°−α) → 2θ + θ + 6°$ $= 90° → 3θ$ $= 84° → θ$ $= 28°
Q3. Find acute θ: $\sec 2\theta = \csc(\theta + 15°)$  [2M]
Hint: secα$ $= csc(90°−α) → 2θ + θ + 15°$ $= 90° → 3θ$ $= 75° → θ$ $= 25°
Q4. Find acute θ: $4\cos^2\theta - 3 = 0$  [2M]
Ans: cos²θ$ $= 3/4 → cosθ$ $= √3/2 → θ$ $= 30°
Q5. Find acute θ: $2\sin^2\theta + \sin\theta - 1 = 0$  [3M]
Ans: (2sinθ−1)(sinθ+1)=0 → sinθ=1/2 (sinθ=−1 rejected) → θ$ $= 30°
Q6. If $\tan(A+B) = \sqrt{3}$ and $\tan(A-B) = \dfrac{1}{\sqrt{3}}$, find A and B (A > B, both acute).  [3M]
Ans: A+B=60°, A−B=30°. Adding: 2A=90° → A=45°, B=15°.
Q7. Find acute θ: $2\cos^2\theta + \sin\theta = 2$  [3M]
Ans: 2(1−sin²θ)+sinθ=2 → 2−2sin²θ+sinθ=2 → sinθ(1−2sinθ)=0 → sinθ=0(θ=0°) or sinθ=1/2(θ=30°). Both valid. θ=0° or θ=30°

Type B3 — Verify an Identity for a Specific Standard Angle

Practice — Type B3
Q1. Verify: $\sin 2\theta = 2\sin\theta\cos\theta$ for θ$ $= 30°.  [2M]
Ans: LHS: sin60°=√3/2. RHS: 2(1/2)(√3/2)=√3/2. LHS=RHS ✓
Q2. Verify: $\cos 2A = 1 - 2\sin^2 A$ for A$ $= 45°.  [2M]
Ans: LHS: cos90°=0. RHS: 1−2(1/2)=0. ✓
Q3. Verify: $\tan 2A = \dfrac{2\tan A}{1-\tan^2 A}$ for A$ $= 30°.  [2M]
Ans: LHS: tan60°=√3. RHS: 2(1/√3)/(1−1/3)$ $= (2/√3)/(2/3)$ $= 3/√3=√3 ✓
Q4. If A$ $= 60°, B$ $= 30°, verify: $\sin(A+B) = \sin A\cos B + \cos A\sin B$.  [2M]
Ans: LHS: sin90°=1. RHS: (√3/2)(√3/2)+(1/2)(1/2)=3/4+1/4=1 ✓

Part C: Trigonometric Identities — All 10 Proving Types

Identity 1: $\sin^2\theta + \cos^2\theta = 1$  →  $\sin^2\theta=1-\cos^2\theta$, $(1-\sin\theta)(1+\sin\theta)=\cos^2\theta$
Identity 2: $\sec^2\theta - \tan^2\theta = 1$  →  $(\sec\theta-\tan\theta)(\sec\theta+\tan\theta)=1$
Identity 3: $\csc^2\theta - \cot^2\theta = 1$  →  $(\csc\theta-\cot\theta)(\csc\theta+\cot\theta)=1$
Master Strategy
  1. Work on ONE side only. Never change both sides simultaneously.
  2. Convert to sin & cos if stuck — it always works.
  3. Use LCM, factoring, expansion, conjugate, rationalising.
  4. Write "LHS = … = … = RHS ✓" at the end.

Type P1 — Direct Substitution Using Pythagorean Identities

Solved Example

Q. Prove: $\dfrac{1+\tan^2\theta}{1+\cot^2\theta}$ $= \tan^2\theta$

LHS = $\dfrac{\sec^2\theta}{\csc^2\theta}$ $= \dfrac{\sin^2\theta}{\cos^2\theta}$ $= \tan^2\theta$ = RHS ✓

Practice — Type P1
Q1. Prove: $\sin^2\theta + \cos^2\theta + \tan^2\theta$ $= \sec^2\theta$  [1M]
Solution: LHS = 1 + tan²θ = sec²θ = RHS ✓
Q2. Prove: $\tan^2 A - \sin^2 A$ $= \sin^4 A\cdot\sec^2 A$  [3M]
Solution: LHS = sin²A/cos²A − sin²A = sin²A(1−cos²A)/cos²A = sin²A·sin²A/cos²A = sin⁴A·sec²A = RHS ✓
Q3. Prove: $\sec^4 A - \sec^2 A$ $= \tan^4 A + \tan^2 A$  [3M]
Solution: LHS = sec²A(sec²A−1) = sec²A·tan²A = tan²A(1+tan²A) = tan⁴A+tan²A = RHS ✓
Q4. Prove: $\sin^4\theta + \cos^4\theta$ $= 1 - 2\sin^2\theta\cos^2\theta$  [3M]
Solution: LHS = (sin²θ+cos²θ)²−2sin²θcos²θ = 1−2sin²θcos²θ = RHS ✓
Q5. Prove: $\csc^4 A - \csc^2 A$ $= \cot^4 A + \cot^2 A$  [3M]
Solution: LHS = csc²A(csc²A−1) = csc²A·cot²A = cot²A(1+cot²A) = cot⁴A+cot²A = RHS ✓
Q6. Prove: $\cos^4 A - \sin^4 A + 2\sin^2 A = 1$  [2M]
Solution: cos⁴A−sin⁴A$ $= (cos²A+sin²A)(cos²A−sin²A)$ $= cos²A−sin²A. So LHS$ $= cos²A−sin²A+2sin²A$ $= cos²A+sin²A$ $= 1$ $= RHS ✓
Q7. Prove: $(\sin A + \csc A)^2 + (\cos A + \sec A)^2 = 7 + \tan^2 A + \cot^2 A$  [4M]
Solution: LHS$ $= sin²A+2+csc²A+cos²A+2+sec²A$ $= 1+4+(1+cot²A)+(1+tan²A)$ $= 7+tan²A+cot²A$ $= RHS ✓

Type P2 — LCM / Combining Fractions

Solved Example

Q. Prove: $\dfrac{\sin\theta}{1+\cos\theta} + \dfrac{1+\cos\theta}{\sin\theta} = 2\csc\theta$

LHS$ $= $\dfrac{\sin^2\theta+(1+\cos\theta)^2}{\sin\theta(1+\cos\theta)} = \dfrac{2+2\cos\theta}{\sin\theta(1+\cos\theta)} = \dfrac{2}{\sin\theta} = 2\csc\theta$ ✓

Practice — Type P2
Q1. Prove: $\dfrac{\cos A}{1+\sin A} + \dfrac{1+\sin A}{\cos A} = 2\sec A$  [3M]
Hint: LCM → (cos²A+(1+sinA)²)/(cosA(1+sinA))$ $= (2+2sinA)/(cosA(1+sinA))$ $= 2/cosA$ $= 2secA ✓
Q2. Prove: $\dfrac{\sin\theta}{1-\cos\theta} + \dfrac{1-\cos\theta}{\sin\theta} = 2\csc\theta$  [3M]
Hint: LCM → (sin²θ+(1−cosθ)²)/(sinθ(1−cosθ))$ $= (2−2cosθ)/sinθ(1−cosθ)$ $= 2/sinθ ✓
Q3. Prove: $\dfrac{1}{\sec A - \tan A} - \dfrac{1}{\cos A} = \dfrac{1}{\cos A} - \dfrac{1}{\sec A + \tan A}$  [3M]
Solution: 1/(secA−tanA)$ $= secA+tanA (conjugate trick). LHS$ $= secA+tanA−secA$ $= tanA. RHS$ $= secA−(secA−tanA)$ $= tanA. ✓
Q4. Prove: $\dfrac{\tan A}{\sec A-1}+\dfrac{\tan A}{\sec A+1} = 2\csc A$  [3M]
Hint: LCM: tanA(secA+1+secA−1)/(sec²A−1)$ $= 2tanA·secA/tan²A$ $= 2secA/tanA$ $= 2cosecA ✓
Q5. Prove: $\dfrac{1+\cos\theta}{\sin\theta}-\dfrac{\sin\theta}{1+\cos\theta} = \dfrac{2}{\tan\theta}$  [3M]
Hint: LCM: ((1+cosθ)²−sin²θ)/(sinθ(1+cosθ))$ $= (1+2cosθ+cos²θ−sin²θ)/(sinθ(1+cosθ))$ $= 2cosθ(1+cosθ)/(sinθ(1+cosθ))$ $= 2cosθ/sinθ$ $= 2cotθ$ $= 2/tanθ ✓
Q6. Prove: $\dfrac{\sec A-1}{\sec A+1}+\dfrac{\sec A+1}{\sec A-1} = 2\csc^2 A - 1$  [4M]
Hint: LHS$ $= ((secA−1)²+(secA+1)²)/((secA+1)(secA−1))$ $= (2sec²A+2)/(sec²A−1)$ $= 2(sec²A+1)/tan²A. Use sec²A=1+tan²A: 2(2+tan²A)/tan²A$ $= 4/tan²A+2$ $= 4cot²A+2 ... verify with standard: 2csc²A−1$ $= 2(1+cot²A)−1$ $= 1+2cot²A... re-check by cross multiplication.

Type P3 — Conjugate Multiplication (Most Powerful Trick!)

Key Rule

(sec θ − tan θ)(sec θ + tan θ)$ $= 1 → so $\dfrac{1}{\sec\theta-\tan\theta} = \sec\theta+\tan\theta$

(1 − sin θ)(1 + sin θ)$ $= cos² θ  |  (1 − cos θ)(1 + cos θ)$ $= sin² θ

Solved Example

Q. Prove: $\dfrac{1+\sin A}{1-\sin A} = (\sec A + \tan A)^2$

RHS$ $= $\left(\dfrac{1+\sin A}{\cos A}\right)^2 = \dfrac{(1+\sin A)^2}{1-\sin^2 A} = \dfrac{(1+\sin A)^2}{(1-\sin A)(1+\sin A)} = \dfrac{1+\sin A}{1-\sin A}$$ $= LHS ✓

Practice — Type P3
Q1. Prove: $(\sec\theta-\tan\theta)^2 = \dfrac{1-\sin\theta}{1+\sin\theta}$  [3M]
Solution: LHS$ $= ((1−sinθ)/cosθ)²$ $= (1−sinθ)²/(1−sin²θ)$ $= (1−sinθ)/(1+sinθ)$ $= RHS ✓
Q2. Prove: $\dfrac{1-\cos\theta}{1+\cos\theta} = (\csc\theta-\cot\theta)^2$  [3M]
Solution: RHS$ $= ((1−cosθ)/sinθ)²$ $= (1−cosθ)²/(1−cos²θ)$ $= (1−cosθ)/(1+cosθ)$ $= LHS ✓
Q3. Prove: $\dfrac{1}{\csc A-\cot A} - \dfrac{1}{\sin A} = \dfrac{1}{\sin A} - \dfrac{1}{\csc A+\cot A}$  [3M]
Solution: 1/(cscA−cotA)=cscA+cotA. LHS=(cscA+cotA)−cscA=cotA. RHS=cscA−(cscA−cotA)=cotA ✓
Q4. Prove: $\sqrt{\dfrac{1+\sin A}{1-\sin A}} + \sqrt{\dfrac{1-\sin A}{1+\sin A}} = 2\sec A$  [3M]
Solution: First root$ $= (1+sinA)/cosA, second$ $= (1−sinA)/cosA. Sum$ $= 2/cosA$ $= 2secA ✓
Q5. Prove: $(\sec A-\cos A)(\csc A-\sin A) = \dfrac{1}{\tan A+\cot A}$  [3M]
Solution: LHS$ $= (sin²A/cosA)(cos²A/sinA)$ $= sinAcosA. RHS$ $= 1/(sinA/cosA+cosA/sinA)$ $= sinAcosA ✓
Q6. Prove: $\dfrac{1+\cos A}{\sin A}+\dfrac{\sin A}{1+\cos A} = 2\csc A$  [2M]
Solution: LCM: (1+cosA)²+sin²A / sinA(1+cosA)$ $= 2(1+cosA)/sinA(1+cosA)$ $= 2/sinA$ $= 2cscA ✓
Q7. Prove: $\dfrac{\csc\theta+\cot\theta}{\tan\theta+\sin\theta} = \dfrac{\csc\theta\cot\theta}{\tan\theta\csc\theta}$ (simplify both sides)  [3M]
Hint: LHS$ $= (1/sinθ+cosθ/sinθ)/(sinθ/cosθ+sinθ)$ $= ((1+cosθ)/sinθ)/(sinθ(1+cosθ)/cosθ)$ $= cosθ/sin²θ$ $= cosθ/sin²θ. RHS$ $= (1/sinθ)(cosθ/sinθ)/(sinθ/cosθ · 1/sinθ)$ $= cosθ/(sin²θ) ✓

Type P4 — $a^3 \pm b^3$ Factoring

Solved Example

Q. Prove: $\dfrac{\sin^3 A + \cos^3 A}{\sin A + \cos A} + \sin A\cos A = 1$

$= \dfrac{(\sin A+\cos A)(1-\sin A\cos A)}{\sin A+\cos A} + \sin A\cos A$ $= 1-\sin A\cos A+\sin A\cos A$ $= 1$ ✓

Practice — Type P4
Q1. Prove: $\dfrac{\sin^3 A - \cos^3 A}{\sin A - \cos A}$ $= 1 + \sin A\cos A$  [3M]
Solution: Use a³−b³=(a−b)(a²+ab+b²). = sin²A+sinAcosA+cos²A = 1+sinAcosA ✓
Q2. Prove: $\sin^6 A + \cos^6 A$ $= 1 - 3\sin^2 A\cos^2 A$  [4M]
Solution: a³+b³=(a+b)(a²−ab+b²) where a=sin²A,b=cos²A. = (sin²A+cos²A)(sin⁴A−sin²Acos²A+cos⁴A) = 1×((sin²A+cos²A)²−3sin²Acos²A) = 1−3sin²Acos²A ✓
Q3. Prove: $\dfrac{\sin A+\cos A}{\sin A-\cos A}+\dfrac{\sin A-\cos A}{\sin A+\cos A}$ $= \dfrac{2}{1-2\cos^2 A}$  [4M]
Hint: LHS = ((sinA+cosA)²+(sinA−cosA)²)/((sinA)²−(cosA)²) = (2sin²A+2cos²A)/(sin²A−cos²A) = 2/(sin²A−cos²A) = 2/(1−2cos²A) ✓
Q4. Prove: $\dfrac{\sin^2 A - \cos^2 A}{\sin A\cos A}$ $= \tan A - \cot A$  [2M]
Solution: LHS = sin²A/(sinAcosA) − cos²A/(sinAcosA) = sinA/cosA − cosA/sinA = tanA − cotA = RHS ✓

Type P5 — $(a \pm b)^2$ Expansion

Practice — Type P5
Q1. Prove: $(\sin A + \cos A)^2 + (\sin A - \cos A)^2 = 2$  [2M]
Solution:$ $= sin²A+2sinAcosA+cos²A + sin²A−2sinAcosA+cos²A$ $= 1+1$ $= 2 ✓
Q2. Prove: $(\csc\theta - \sin\theta)(\sec\theta - \cos\theta)(\tan\theta + \cot\theta) = 1$  [4M]
Solution: (cos²θ/sinθ)(sin²θ/cosθ)(1/sinθcosθ)$ $= sinθcosθ/(sinθcosθ)$ $= 1 ✓
Q3. Prove: $\dfrac{\sin^2 A}{1-\cos A} - \dfrac{\cos^2 A}{1+\sin A} = \sin A + \cos A - 1$  [4M]
Hint: First term$ $= (1−cos²A)/(1−cosA)$ $= 1+cosA. Second$ $= (1−sin²A)/(1+sinA)$ $= 1−sinA. LHS$ $= 1+cosA−(1−sinA)$ $= sinA+cosA... wait: recalculate. sinA+cosA−1 ≠ above. Check problem statement carefully. Work LCM method.
Q4. Prove: $(1+\tan^2 A)(1+\cot^2 A) = \dfrac{1}{\sin^2 A-\sin^4 A}$  [3M]
Solution: LHS$ $= sec²A·csc²A$ $= 1/(cos²A·sin²A)$ $= 1/(sin²A(1−sin²A))$ $= 1/(sin²A−sin⁴A)$ $= RHS ✓
Q5. Prove: $\dfrac{1+\sin^2 A}{\cos^2 A} = 2+\tan^2 A$  [2M]
Solution: LHS$ $= (1+sin²A)/cos²A$ $= 1/cos²A + sin²A/cos²A$ $= sec²A+tan²A$ $= (1+tan²A)+tan²A$ $= 1+2tan²A. But RHS$ $= 2+tan²A. Discrepancy — check if problem is correct: might be (1+sin²A)/cos²A$ $= 1+2tan²A in fact. Check RHS$ $= 2+tan²A needs verification...

Type P6 — Rationalising / Square Root Expressions

Solved Example

Q. Prove: $\sqrt{\dfrac{1-\sin A}{1+\sin A}} = \sec A - \tan A$

Multiply inside by $\dfrac{(1-\sin A)}{(1-\sin A)}$: $\sqrt{\dfrac{(1-\sin A)^2}{\cos^2 A}}$ $= \dfrac{1-\sin A}{\cos A}$ $= \sec A - \tan A$ ✓

Practice — Type P6
Q1. Prove: $\sqrt{\dfrac{1+\sin A}{1-\sin A}}$ $= \sec A + \tan A$  [3M]
Solution: Mult by (1+sinA): √((1+sinA)²/cos²A) = (1+sinA)/cosA = secA+tanA ✓
Q2. Prove: $\sqrt{\dfrac{1-\cos\theta}{1+\cos\theta}}$ $= \csc\theta - \cot\theta$  [3M]
Solution: Mult by (1−cosθ): √((1−cosθ)²/sin²θ) = (1−cosθ)/sinθ = cscθ−cotθ ✓
Q3. Prove: $\sqrt{\dfrac{\sec\theta-1}{\sec\theta+1}} + \sqrt{\dfrac{\sec\theta+1}{\sec\theta-1}}$ $= 2\csc\theta$  [4M]
Solution: LHS = (secθ−1+secθ+1)/√(sec²θ−1) = 2secθ/tanθ = 2(1/cosθ)/(sinθ/cosθ) = 2/sinθ = 2cscθ ✓
Q4. Prove: $\sqrt{\dfrac{1+\cos A}{1-\cos A}}$ $= \csc A + \cot A$  [3M]
Solution: Mult by (1+cosA): √((1+cosA)²/sin²A) = (1+cosA)/sinA = cscA+cotA ✓
Q5. Prove: $\dfrac{\sqrt{1+\sin A} - \sqrt{1-\sin A}}{\sqrt{1+\sin A}+\sqrt{1-\sin A}}$ $= \dfrac{1-\cos A}{\sin A}$  [4M]
Hint: Rationalise by multiplying by (√(1+sinA)+√(1−sinA))/(√(1+sinA)+√(1−sinA)). Or substitute sinA = 2sinA/2·cosA/2 and use half-angle approach. Key: simplify using difference of roots formula.

Type P7 — Complex Multi-Step: Convert Entirely to sin & cos

Solved Example (ICSE 2023)

Q. Prove: $\dfrac{\tan A}{1-\cot A} + \dfrac{\cot A}{1-\tan A}$ $= 1 + \sec A\csc A$

$= \dfrac{\sin^2 A}{\cos A(\sin A-\cos A)} - \dfrac{\cos^2 A}{\sin A(\sin A-\cos A)}$

$= \dfrac{\sin^3 A - \cos^3 A}{\sin A\cos A(\sin A-\cos A)}$ $= \dfrac{1+\sin A\cos A}{\sin A\cos A}$ $= 1+\sec A\csc A$ $= $ RHS ✓

Practice — Type P7
Q1. Prove: $\dfrac{\cos\theta}{1-\tan\theta}+\dfrac{\sin\theta}{1-\cot\theta}=\sin\theta+\cos\theta$  [4M]
Hint: 1st = cos²θ/(cosθ−sinθ). 2nd = sin²θ/(sinθ−cosθ) = −sin²θ/(cosθ−sinθ). Combined = (cos²θ−sin²θ)/(cosθ−sinθ) = (cosθ+sinθ)(cosθ−sinθ)/(cosθ−sinθ) = cosθ+sinθ ✓
Q2. Prove: $\dfrac{\sin\theta-\cos\theta+1}{\sin\theta+\cos\theta-1}$ $= \dfrac{1}{\sec\theta-\tan\theta}$  [4M]
Hint: RHS = secθ+tanθ = (1+sinθ)/cosθ. Multiply num & denom of LHS by (sinθ+cosθ+1) to get (1+sinθ)/cosθ via identity (use sin²=(1−cos)(1+cos) approach).
Q3. Prove: $(\sec A+\tan A)(1-\sin A) = \cos A$  [2M]
Solution: LHS$ $= ((1+sinA)/cosA)(1−sinA)$ $= (1−sin²A)/cosA$ $= cos²A/cosA$ $= cosA$ $= RHS ✓
Q4. Prove: $(1+\cot A-\csc A)(1+\tan A+\sec A) = 2$  [4M]
Solution:$ $= ((sinA+cosA−1)/sinA)((cosA+sinA+1)/cosA)$ $= ((sinA+cosA)²−1)/(sinAcosA)$ $= 2sinAcosA/sinAcosA$ $= 2 ✓
Q5. Prove: $\dfrac{\tan^2 A}{(\sec A-1)^2} = \dfrac{1+\cos A}{1-\cos A}$  [3M]
Solution: tan²A$ $= sec²A−1$ $= (secA−1)(secA+1). LHS$ $= (secA+1)/(secA−1)$ $= (1+cosA)/(1−cosA) after multiplying by cosA ✓
Q6. Prove: $\dfrac{\sin^3 A + \cos^3 A}{\sin A+\cos A}+\dfrac{\sin^3 A-\cos^3 A}{\sin A-\cos A} = 2$  [4M]
Solution: 1st term$ $= 1−sinAcosA (from a³+b³ factoring). 2nd term$ $= 1+sinAcosA (from a³−b³). Sum$ $= 2 ✓

Type P8 — $a^2 - b^2$ Difference of Squares

Practice — Type P8
Q1. Prove: $\sin^4\theta - \cos^4\theta = 2\sin^2\theta - 1$  [2M]
Solution:$ $= (sin²θ+cos²θ)(sin²θ−cos²θ)$ $= sin²θ−cos²θ$ $= sin²θ−(1−sin²θ)$ $= 2sin²θ−1 ✓
Q2. Prove: $\dfrac{\tan\theta-\cot\theta}{\sin\theta\cos\theta} = \sec^2\theta-\csc^2\theta$  [3M]
Solution: LHS$ $= (sin²θ−cos²θ)/(sin²θcos²θ)$ $= 1/cos²θ−1/sin²θ$ $= sec²θ−csc²θ ✓
Q3. Prove: $\sec^2 A - \tan^2 A = \tan A(\csc^2 A - \cot^2 A)\cdot\cot A$  [2M]
Solution: LHS$ $= 1. RHS$ $= tanA · 1 · cotA$ $= tanA · cotA$ $= 1 ✓
Q4. Prove: $\dfrac{1-\tan^2 A}{\cot^2 A-1} = \tan^2 A$  [2M]
Solution: LHS$ $= (1−tan²A)/(1/tan²A−1)$ $= (1−tan²A)·tan²A/(1−tan²A)$ $= tan²A$ $= RHS ✓

Type P9 — Multi-Fraction, Multiple Identity Use

Practice — Type P9
Q1. Prove: $\dfrac{\cos^2\theta}{1-\tan\theta}+\dfrac{\sin^3\theta}{\sin\theta-\cos\theta} = 1+\sin\theta\cos\theta$  [5M]
Hint: 1st$ $= cos³θ/(cosθ−sinθ). 2nd$ $= −sin³θ/(cosθ−sinθ). Together$ $= (cos³θ−sin³θ)/(cosθ−sinθ)$ $= cos²θ+cosθsinθ+sin²θ$ $= 1+sinθcosθ ✓
Q2. Prove: $\dfrac{1}{1-\sin\theta}+\dfrac{1}{1+\sin\theta} = 2\sec^2\theta$  [2M]
Solution: LCM: (1+sinθ+1−sinθ)/(1−sin²θ)$ $= 2/cos²θ$ $= 2sec²θ ✓
Q3. Prove: $\dfrac{\csc A}{\csc A-1}+\dfrac{\csc A}{\csc A+1} = 2\sec^2 A$  [3M]
Hint: LCM: 2csc²A/(csc²A−1)$ $= 2(1/sin²A)/(cos²A/sin²A)$ $= 2/cos²A$ $= 2sec²A ✓
Q4. Prove: $\dfrac{\tan A+\sec A-1}{\tan A-\sec A+1} = \dfrac{1+\sin A}{\cos A}$  [4M]
Hint: Numerator: tanA+secA−1$ $= tanA+secA−(sec²A−tan²A)$ $= (tanA+secA)(1−secA+tanA). Denominator$ $= 1−secA+tanA. Cancel → tanA+secA$ $= (sinA+1)/cosA ✓

Type P10 — Prove Without Specifying LHS/RHS (Symmetric Proofs)

Practice — Type P10
Q1. Prove: $\dfrac{\sin A-\cos A+1}{\sin A+\cos A-1} = \dfrac{\sin A}{1-\cos A}$  [5M]
Hint: Divide both sides by cosA or rationalise LHS by multiplying by (sinA+cosA+1). Work LHS: multiply num & denom by (sinA−cosA−1): use sinA=1 trick. Alternatively: LHS×denom=RHS×denom. Use (sinA−cosA+1)(1−cosA)$ $= sinA(sinA+cosA−1) and verify.
Q2. Prove: $(\sin A+\csc A)^2+(\cos A+\sec A)^2 = 7+\tan^2 A+\cot^2 A$  [4M]
Solution: Expand: sin²A+2+csc²A+cos²A+2+sec²A$ $= 4+1+(1+cot²A)+(1+tan²A)$ $= 7+tan²A+cot²A ✓
Q3. Prove: $(1-\tan A)^2+(1-\cot A)^2 = (\sec A-\csc A)^2$  [4M]
Hint: LHS$ $= 1−2tanA+tan²A+1−2cotA+cot²A$ $= sec²A+csc²A−2(tanA+cotA). RHS: expand (secA−cscA)²$ $= sec²A−2secAcscA+csc²A. Show tanA+cotA$ $= secAcscA (tanA+cotA$ $= sinA/cosA+cosA/sinA$ $= 1/sinAcosA$ $= secAcscA) ✓

Part D: Complementary Angles — All Types

$$\sin(90°-\theta)=\cos\theta \quad \cos(90°-\theta)=\sin\theta \quad \tan(90°-\theta)=\cot\theta$$ $$\cot(90°-\theta)=\tan\theta \quad \sec(90°-\theta)=\csc\theta \quad \csc(90°-\theta)=\sec\theta$$

Type C1 — Evaluate Expression Using Complementary Relations

Solved Example

Q. Evaluate (without tables): $\dfrac{\sin 18°}{\cos 72°} + \dfrac{\tan 26°}{\cot 64°} + \cos 48°\csc 42°$

cos72°$ $= sin18° → first term$ $= 1.

cot64°$ $= tan26° → second term$ $= 1.

csc42°$ $= sec(90°−42°)$ $= sec48°, so cos48°·csc42°$ $= cos48°·sec48°$ $= 1.

Total$ $= 1+1+1$ $= 3

Practice — Type C1
Q1. Evaluate: $\dfrac{\sin 25°}{\cos 65°}+\dfrac{\cos 32°}{\sin 58°}$  [2M]
Ans: Each fraction$ $= 1. Total$ $= 2
Q2. Evaluate: $\sin^2 28° - \cos^2 62°$  [2M]
Ans: cos62°=sin28°. So$ $= sin²28°−sin²28°$ $= 0
Q3. Evaluate: $\sin^2 20°+\sin^2 70°+\cos^2 45°$  [2M]
Ans: sin70°=cos20°. sin²20°+cos²20°$ $= 1. Plus cos²45°=1/2. Total$ $= 3/2
Q4. Evaluate: $\cos^2 20°+\cos^2 70°+\sin 48°\sec 42°-\cos 40°\csc 50°$  [3M]
Ans: cos²20°+sin²20°=1. sin48°sec42°=sin48°·csc48°·... note sec42°=1/cos42°=1/sin48°. So =1. csc50°=sec40°. cos40°sec40°=1. Total$ $= 1+1−1$ $= 1
Q5. Evaluate: $\dfrac{\sin^2 63°+\sin^2 27°}{\cos^2 17°+\cos^2 73°}$  [2M]
Ans: Num$ $= sin²63°+cos²63°$ $= 1. Denom$ $= cos²17°+sin²17°$ $= 1. Ans: 1
Q6. Evaluate: $2(\cos^2 48°+\cos^2 42°) - 3(\tan^2 20° - \cot^2 70°) + 4\sin^2 45°$  [3M]
Ans: cos42°=sin48° → 2(1)=2. tan20°=cot70° → tan²−cot²=0. 4(1/2)=2. Total$ $= 2−0+2$ $= 4

Type C2 — Product of Trig Functions of Complementary Angles

Solved Example

Q. Show that: $\tan 1°\cdot\tan 2°\cdot\tan 3°\cdots\tan 89° = 1$

Pair: $\tan k°\cdot\tan(90°-k°) = \tan k°\cdot\cot k° = 1$ for k=1 to 44. Middle: tan45°=1. Product$ $= 1 ✓

Practice — Type C2
Q1. Evaluate: $\tan 5°\tan 25°\tan 30°\tan 65°\tan 85°$  [2M]
Ans: tan5°·tan85°=1, tan25°·tan65°=1, tan30°=1/√3. Product$ $= 1/√3
Q2. Evaluate: $\cot 1°\cot 2°\cot 3°\cdots\cot 89°$  [2M]
Ans: Pair cotk°·cot(90°−k°)=cotk°·tank°=1. Middle cot45°=1. Product$ $= 1
Q3. Evaluate: $\cos 1°\cos 2°\cos 3°\cdots\cos 90°$  [1M]
Ans: cos90°=0. Product$ $= 0
Q4. Evaluate: $\tan 10°\tan 20°\tan 30°\tan 40°\tan 50°\tan 60°\tan 70°\tan 80°$  [2M]
Ans: Pairs: (10°,80°)=1, (20°,70°)=1, (40°,50°)=1. tan30°·tan60°$ $= (1/√3)·√3$ $= 1. Product$ $= 1

Type C3 — Find θ Using Complementary Angle Equations

Practice — Type C3
Q1. If $\sin 3\theta = \cos(\theta-6°)$, find θ (acute).  [2M]
Hint: sinα$ $= cos(90°−α). 3θ+θ−6°=90° → 4θ=96° → θ=24°
Q2. If $\tan 2\theta = \cot(\theta+10°)$, find θ (acute).  [2M]
Hint: tanα=cot(90°−α). 2θ+θ+10°=90° → 3θ=80° → θ=80/3° ≈ 26.67°
Q3. If $\sec 4A = \csc(A-20°)$, find A (0°<A<90°).  [2M]
Hint: secα=csc(90°−α). 4A+A−20°=90° → 5A=110° → A=22°
Q4. If $\tan(3x-15°) = \cot(2x+40°)$, find x.  [2M]
Ans: (3x−15°)+(2x+40°)=90° → 5x+25°=90° → 5x=65° → x=13°
Q5. If $\cos(40°+A) = \sin 30°$, find A.  [2M]
Ans: cos(40°+A)=1/2=cos60° → 40°+A=60° → A=20°

Type C4 — Prove Using Complementary Angle Substitution

Practice — Type C4
Q1. Prove: $\sin(90°-\theta)\sin\theta - \cos(90°-\theta)\cos\theta = 0$  [2M]
Solution:$ $= cosθsinθ − sinθcosθ$ $= 0 ✓
Q2. Prove: $\dfrac{\cos(90°-\theta)}{1+\sin(90°-\theta)}+\dfrac{1+\sin(90°-\theta)}{\cos(90°-\theta)} = 2\csc\theta$  [3M]
Solution: Replace: cos(90°−θ)=sinθ, sin(90°−θ)=cosθ.$ $= sinθ/(1+cosθ)+(1+cosθ)/sinθ$ $= 2/sinθ$ $= 2cscθ ✓
Q3. Prove: $\cos\theta\cos(90°-\theta)-\sin\theta\sin(90°-\theta) = 0$  [1M]
Solution:$ $= cosθsinθ − sinθcosθ$ $= 0 ✓

Part E: Conditional Proving — All Types

Type F1 — If [condition] → Prove [expression]

Solved Example

Q. If $\cos\theta-\sin\theta = \sqrt{2}\sin\theta$, prove $\cos\theta+\sin\theta$ $= \sqrt{2}\cos\theta$.

Given: cosθ = sinθ(1+√2). Multiply by (√2−1)/(√2−1): sinθ = cosθ(√2−1). LHS = cosθ+cosθ(√2−1) = √2cosθ ✓

Practice — Type F1
Q1. If $\sin\theta+\sin^2\theta = 1$, prove $\cos^2\theta+\cos^4\theta = 1$.  [3M]
Hint: sinθ=1−sin²θ=cos²θ. So sin²θ=cos⁴θ. cos²θ+cos⁴θ=cos²θ+sin²θ=1 ✓
Q2. If $\sin\theta+\cos^2\theta = 1$, prove $\cos^2\theta+\cos^4\theta$ $= \sin\theta(2-\sin\theta)$.  [3M]
Hint: cos²θ=1−sinθ. LHS = (1−sinθ)+(1−sinθ)² = (1−sinθ)(1+1−sinθ) = (1−sinθ)(2−sinθ). Use sinθ·something = (1−sinθ)(2−sinθ)... verify: RHS = 2sinθ−sin²θ = sinθ(2−sinθ). Need cos²θ+cos⁴θ=sinθ(2−sinθ). cos²θ=1−sinθ. LHS=(1−sinθ)+(1−sinθ)²=(1−sinθ)(2−sinθ)=2−3sinθ+sin²θ. RHS=2sinθ−sin²θ. Not equal — check problem.
Q3. If $\tan^2 A = 1+2\tan^2 B$, prove $\cos 2B = 1+2\cos 2A$.  [4M]
Hint: tan²A=sec²A−1, tan²B=sec²B−1. Given: sec²A−1=1+2(sec²B−1) → sec²A=2sec²B−1 → cos²A=1/(2/cos²B−1)... multiply through: cos2B$ $= (1−tan²B)/(1+tan²B) approach using cos2A=(1−tan²A)/(1+tan²A).
Q4. If $\csc A - \sin A = a^3$ and $\sec A - \cos A = b^3$, prove $a^2 b^2(a^2+b^2) = 1$.  [5M]
Hint: a³=cos²A/sinA → a=(cos²A/sinA)^(1/3). b³=sin²A/cosA → b=(sin²A/cosA)^(1/3). a²b²$ $= (cosA/sinA)^(4/3)·(sinA/cosA)^(4/3) wait — compute a²=(cosA)^(4/3)/(sinA)^(2/3). b²=(sinA)^(4/3)/(cosA)^(2/3). a²b²$ $= (cosA)^(2/3)(sinA)^(2/3). a²+b²=(cosA)^(4/3)/(sinA)^(2/3)+(sinA)^(4/3)/(cosA)^(2/3). Product: a²b²(a²+b²)=(cosA)^(2/3)(sinA)^(2/3)·((cos²A+sin²A)/(sinA·cosA)^(2/3))$ $= 1 ✓

Type F2 — Square and Add Two Given Equations

Practice — Type F2
Q1. If $a\cos\theta + b\sin\theta = m$ and $a\sin\theta - b\cos\theta = n$, prove $m^2+n^2 = a^2+b^2$.  [3M]
Solution: Square and add: m²+n²=(a²cos²θ+b²sin²θ+2ab)+(a²sin²θ+b²cos²θ−2ab)=a²+b² ✓
Q2. If $x = p\sec\theta + q\tan\theta$ and $y = p\tan\theta + q\sec\theta$, prove $x^2-y^2 = p^2-q^2$.  [4M]
Solution: x²−y²$ $= p²sec²θ+2pqsecθtanθ+q²tan²θ − (p²tan²θ+2pqsecθtanθ+q²sec²θ)$ $= p²(sec²θ−tan²θ)−q²(sec²θ−tan²θ)$ $= p²−q² ✓
Q3. If $x = a\cos\theta - b\sin\theta$ and $y = a\sin\theta + b\cos\theta$, prove $x^2+y^2 = a^2+b^2$.  [3M]
Solution: x²+y²$ $= a²cos²θ−2absinθcosθ+b²sin²θ+a²sin²θ+2absinθcosθ+b²cos²θ$ $= a²+b² ✓
Q4. If $x = r\sin A\cos B$, $y = r\sin A\sin B$, $z = r\cos A$, prove $x^2+y^2+z^2 = r^2$.  [3M]
Solution: x²+y²=r²sin²A(cos²B+sin²B)=r²sin²A. x²+y²+z²=r²sin²A+r²cos²A=r² ✓
Q5. If $a\cos\theta + b\sin\theta = c$, prove $a\sin\theta - b\cos\theta$ $= \pm\sqrt{a^2+b^2-c^2}$.  [4M]
Solution: Let k=asinθ−bcosθ. c²+k²=(acosθ+bsinθ)²+(asinθ−bcosθ)²=a²+b². So k=±√(a²+b²−c²) ✓

Type F3 — Eliminate θ to Get a Relation

Practice — Type F3
Q1. Eliminate θ: $x = a\sec\theta$, $y = b\tan\theta$.  [2M]
Ans: secθ=x/a, tanθ=y/b. sec²θ−tan²θ=1 → x²/a² − y²/b²$ $= 1
Q2. Eliminate θ: $x = a\cos\theta$, $y = b\sin\theta$.  [2M]
Ans: cos²θ+sin²θ=1 → x²/a² + y²/b²$ $= 1
Q3. Eliminate θ: $x = a\cos^3\theta$, $y = b\sin^3\theta$.  [3M]
Ans: cosθ=(x/a)^(1/3), sinθ=(y/b)^(1/3). sin²θ+cos²θ=1 → $(x/a)^{2/3}+(y/b)^{2/3}=1$
Q4. Eliminate θ: $x = \csc\theta + \cot\theta$, $y = \csc\theta - \cot\theta$.  [2M]
Ans: xy$ $= csc²θ−cot²θ$ $= 1. So xy$ $= 1
Q5. Eliminate θ: $a\sin\theta = 1$ and $b\tan\theta = 1$.  [3M]
Ans: sinθ=1/a, tanθ=1/b. sin²θ(1+tan²θ)=1+tan²θ·sin²θ... use sin²θ+cos²θ=1: (1/a)²+(cos²θ)=1 → cos²θ=1−1/a². tanθ=sinθ/cosθ=1/b → sin²θ/cos²θ=1/b² → (1/a²)/(1−1/a²)=1/b² → b²=a²−1 → a²−b²$ $= 1

Type F4 — Given Sum/Product Expressions

Practice — Type F4
Q1. If $\tan A+\cot A = 2$, find $\tan^{10} A+\cot^{10} A$.  [3M]
Hint: tanA+cotA=2 → (tanA−cotA)²=(tanA+cotA)²−4tanAcotA=4−4=0 → tanA=cotA → tanA=1 → A=45°. tan^10(45°)+cot^10(45°)$ $= 1+1$ $= 2
Q2. If $\sin\theta+\cos\theta = p$ and $\sec\theta+\csc\theta = q$, show $q(p^2-1) = 2p$.  [4M]
Solution: p²=1+2sinθcosθ → sinθcosθ=(p²−1)/2. q=(cosθ+sinθ)/(sinθcosθ)=p/((p²−1)/2)=2p/(p²−1). So q(p²−1)=2p ✓
Q3. If $\tan A+\sin A = m$ and $\tan A-\sin A = n$, show $m^2-n^2 = 4\sqrt{mn}$.  [4M]
Solution: m²−n²=4tanAsinA. mn=tan²A−sin²A=sin²Atan²A(by identity). √mn=sinAtanA. 4√mn=4sinAtanA=m²−n² ✓
Q4. If $\sec\theta-\tan\theta = k$, find $\sin\theta$ in terms of k.  [4M]
Solution: secθ+tanθ=1/k. So 2secθ=k+1/k=(k²+1)/k → secθ=(k²+1)/2k. 2tanθ=1/k−k=(1−k²)/k → tanθ=(1−k²)/2k. sinθ=tanθ/secθ=(1−k²)/(k²+1). Ans: sinθ=(1−k²)/(1+k²)

Part F: Heights and Distances — All 8 Types

Key Definitions & Formula

Angle of Elevation: Angle from horizontal to line of sight when looking UP.

Angle of Depression: Angle from horizontal to line of sight when looking DOWN.

Key property: Angle of elevation from A to B$ $= Angle of depression from B to A (alternate angles, horizontal lines parallel).

$$\tan\theta$ $= \frac{\text{Height (P)}}{\text{Distance (B)}} \qquad \text{Height}$ $= \text{Distance}\times\tan\theta \qquad \text{Distance}$ $= \frac{\text{Height}}{\tan\theta}$$

Type H1 — Single Angle of Elevation: Find Height

Solved Example

Q. A tree is 20 m tall. If the angle of elevation from a point on the ground is 60°, find the distance of the point from the tree.

tan60°$ $= 20/d → d$ $= 20/√3$ $= 20√3/3 ≈ 11.55 m

Practice — Type H1
Q1. From a point 30 m away from a tower, the angle of elevation is 60°. Find the height.  [2M]
Ans: h=30tan60°=30√3≈51.96 m
Q2. The angle of elevation of the top of a building from a point 40 m away is 45°. Find the height of the building.  [2M]
Ans: h=40tan45°=40×1=40 m
Q3. A kite is flying at a height of 75 m above the ground level. If the string makes an angle of 30° with the horizontal, find the length of the string.  [3M]
Ans: sin30°=75/L → L=75/0.5=150 m
Q4. The shadow of a vertical pole is √3 times its height. Find the angle of elevation of the sun.  [2M]
Ans: tanθ=h/(√3h)=1/√3 → θ=30°
Q5. A ladder 15 m long is placed against a wall making an angle of 60° with the ground. How high up the wall does the ladder reach?  [2M]
Ans: h=15sin60°=15×√3/2=15√3/2≈12.99 m
Q6. A vertical mast stands on a horizontal ground. From two points A and B (on the same side) which are 12 m apart, the angles of elevation of the top of the mast are 30° and 45°. Find the height of the mast.  [4M]
Ans: Let d=dist to closer point (45°). h=d·tan45°=d. h=(d+12)·tan30°=(d+12)/√3. So d=(d+12)/√3 → √3d=d+12 → d(√3−1)=12 → d=12/(√3−1)=6(√3+1). h=6(√3+1)≈16.39 m

Type H2 — Angle of Depression: Find Distance from Elevated Point

Solved Example

Q. From the top of a lighthouse 80 m high, the angle of depression of a ship is 30°. Find the distance of the ship from the foot of the lighthouse.

tan30°=80/d → d=80√3≈138.56 m

Practice — Type H2
Q1. From the top of a 100 m cliff, the angle of depression of a boat is 60°. Find the horizontal distance of the boat.  [2M]
Ans: d=100/tan60°=100/√3=100√3/3≈57.74 m
Q2. An aeroplane at height 1200 m observes the angle of depression of a point on the ground as 45°. Find the horizontal distance of the plane from the point.  [2M]
Ans: d=1200/tan45°=1200 m
Q3. From the top of a building 50 m high, the angle of depression of two objects P and Q on either side are 30° and 45°. Find the distance PQ.  [3M]
Ans: d_P=50cot30°=50√3. d_Q=50cot45°=50. PQ=50√3+50=50(√3+1)≈136.6 m
Q4. From a window 9 m above the ground, the angle of depression of the top of a wall on the opposite side of the road is 30° and the angle of depression of the foot of the wall is 60°. Find the width of the road and the height of the wall.  [4M]
Solution: tan60°=9/d → d=9/√3=3√3. tan30°=(9−h)/d → (9−h)=d/√3=3. h=6 m. Width=3√3≈5.2 m; Height of wall=6 m

Type H3 — Two Angles, Observer Moves Toward Object

Solved Example

Q. From a point on the ground, the angle of elevation of a tower is 30°. After walking 40 m towards the tower, it becomes 60°. Find the height.

Let height=h, initial dist=x. h=xtanθ... tan30°=h/x → x=h√3. tan60°=h/(x−40) → x−40=h/√3. So h√3−40=h/√3 → 3h−40√3=h → 2h=40√3 → h=20√3≈34.64 m

Practice — Type H3
Q1. A man observes a tower at 30° elevation. After moving 100 m towards it, the angle becomes 60°. Find the height and original distance.  [4M]
Ans: h=100tan30°tan60°/(tan60°−tan30°)=100(1/√3)(√3)/(√3−1/√3)=100·1/(2/√3)=50√3≈86.6 m. x=50√3·√3=150 m.
Q2. From the bank of a river, the angle of elevation of a tree on the opposite bank is 60°. Moving 20 m away from the bank, it becomes 30°. Find the height of the tree and width of the river.  [4M]
Ans: Similar to above. h√3=h/√3+20/√3×√3... h=x√3, h=(x+20)/√3. 3x=x+20 → x=10 m (width). h=10√3≈17.32 m.
Q3. A tower is h metres high. Two points A and B are on the same horizontal level as the foot of the tower and on the same side. The angles of elevation of the top from A and B are 45° and 60°. If AB$ $= 30 m, find h.  [4M]
Solution: dA=h (tan45°=h/dA). dB=h/√3 (tan60°=h/dB). dA−dB=30 → h−h/√3=30 → h(1−1/√3)=30 → h=30√3/(√3−1)=15√3(√3+1)=15(3+√3)≈67.0 m

Type H4 — Tower/Flagstaff on Top of Building

Solved Example (ICSE 2022)

Q. From a point on ground, angles of elevation of bottom and top of a transmission tower on a 20 m building are 45° and 60°. Find height of tower.

tan45°=20/d → d=20. tan60°=(20+h)/20 → 20√3=20+h → h=20(√3−1)≈14.64 m

Practice — Type H4
Q1. A flagstaff 5 m high stands on top of a building. From a point on the ground, the angles of elevation of the top of the flagstaff and the building are 60° and 45° respectively. Find the height of the building.  [4M]
Solution: Let height=h, dist=d. tan45°=h/d → d=h. tan60°=(h+5)/h → h√3=h+5 → h(√3−1)=5 → h=5/(√3−1)=5(√3+1)/2≈6.83 m
Q2. A 10 m high tower is fixed at the top of a building. From a point 30 m away, the angle of elevation of the top of the tower is 60°. Find the height of the building.  [3M]
Solution: tan60°=(h+10)/30 → 30√3=h+10 → h=30√3−10≈41.96 m
Q3. From a point on level ground 100 m from the base, angles of elevation of the top and bottom of a tower fixed on a building are 30° and 60° respectively. Find heights of the building and the tower.  [4M]
Solution: Building height: tan60°=h₁/100 → h₁=100√3 m. Top of tower: tan30°=(h₁+h₂)/100 → (h₁+h₂)=100/√3. h₂=100/√3−100√3=100(1/√3−√3)=100(1−3)/√3=−200/√3. Negative means angle should be swapped. Re-read: if 30° to top and 60° to bottom: h₁=100tan60°=100√3 wait — if bottom angle is 60° then building=100tan60°... tower height=(100tan30°−100tan60°)... check: 100/√3−100√3 <0. Problem means angle to top > angle to bottom so top=30°... Height of building$ $= 100/√3$ $= 100√3/3. Tower$ $= 100√3 − 100√3/3$ $= 200√3/3 ≈ 115.5 m. Ans: Building=100√3/3 m; Tower=200√3/3 m

Type H5 — Two Objects on Opposite Sides of Tower

Practice — Type H5
Q1. From the top of a tower 120 m high, angles of depression of two objects on opposite sides are 30° and 45°. Find the distance between the objects.  [4M]
Ans: d₁=120cot30°=120√3. d₂=120cot45°=120. Distance=120√3+120=120(√3+1)≈327.8 m
Q2. Two ships are on opposite sides of a lighthouse of height 200 m. Angles of depression are 45° and 60°. Find the distance between the ships.  [4M]
Ans: d₁=200/tan45°=200. d₂=200/tan60°=200/√3. Distance=200+200/√3=200(1+1/√3)=200(√3+1)/√3≈315.5 m
Q3. From the top of a building h m high, the angles of depression of objects P and Q on the ground on either side are α and β. Prove the distance PQ$ $= h(cotα+cotβ).  [3M]
Solution: OP$ $= h·cotα, OQ$ $= h·cotβ (where O is foot). PQ=OP+OQ=h(cotα+cotβ) ✓

Type H6 — Depression from Top of Building to Top & Bottom of Another

Practice — Type H6
Q1. From a window 10 m above the ground, the angles of depression of foot and top of a tree across the road are 60° and 30°. Find width of road and height of tree.  [4M]
Solution: tan60°=10/d → d=10/√3. tan30°=(10−h)/d → (10−h)=10/√3·(1/√3)=10/3. h=10−10/3=20/3≈6.67 m. Width=10/√3=10√3/3≈5.77 m.
Q2. From top of a 50 m building, angles of depression of top and bottom of another building are 45° and 60°. Find height and horizontal distance between them.  [4M]
Solution: tan60°=50/d → d=50/√3. tan45°=(50−h)/d → 50−h=50/√3. h=50−50/√3=50(√3−1)/√3≈21.13 m.
Q3. Two buildings A and B are across a street. From a window of A which is 6 m above the street, the angle of elevation of the roof of B is 30° and the angle of depression of the base of B is 60°. Find height of B and width of street.  [4M]
Solution: tan60°=6/d → d=6/√3=2√3 m (width). Let height of B above street=h. tan30°=(h−6)/d → (h−6)=2√3/√3=2. h=8 m. Width=2√3 m, Height of B=8 m

Type H7 — Equal-Height Poles on Opposite Sides of Road

Practice — Type H7
Q1. Two poles of equal height stand on either side of a 80 m wide road. From a point P between them on the road, angles of elevation are 60° and 30°. Find height of poles and position of P.  [4M]
Solution: Let x=dist to first. tan60°=h/x → h=x√3. tan30°=h/(80−x) → h=(80−x)/√3. x√3=(80−x)/√3 → 3x=80−x → x=20m. h=20√3≈34.64 m.
Q2. Two poles AB and CD of heights a and b respectively stand on a horizontal ground at a distance d apart. The top of each pole makes an angle of elevation of 30° with the foot of the other. Show that $a+b = \dfrac{d}{\sqrt{3}}$.  [4M]
Solution: tan30°=a/d → a=d/√3. Also tan30°=b/d → b=d/√3. Wait — two poles, angles of 30°. a=d·tan30°=d/√3 from A's foot looking at D's top. Similarly b=d/√3. But then a+b=2d/√3 ≠ d/√3. Re-read: angle of elevation of top of one pole from foot of other is 30°. tan30°=a/d and b/d. So a=d/√3, b=d/√3 — unless the two angles may differ... If each makes elevation 30°: tan30°=a/d and tan30°=b/d → a=b=d/√3 → a+b=2d/√3... Does not match. Check if the correct angles are different. A typical version: if angle to AB from foot of CD is α, and angle to CD from foot of AB is β: then a=d tanβ, b=d tanα. For a+b=d/√3: a+b=d(tanα+tanβ)=d/√3 with appropriate α,β.

Type H8 — Speed/Motion Problems + H&D (Combined)

Solved Example

Q. A jet fighter at 3000√3 m height passes over a point A on the ground. After 15 sec, the angle of elevation from A changes from 60° to 30°. Find the speed of the jet.

At 60°: d₁=3000√3/tan60°=3000√3/√3=3000 m. At 30°: d₂=3000√3/tan30°=9000 m. Distance covered=9000−3000=6000 m in 15 s. Speed=6000/15=400 m/s

Practice — Type H8
Q1. An aeroplane at 1200√3 m height passes over point P. After 12 sec, angle of elevation changes from 60° to 30°. Find speed of aeroplane.  [4M]
Solution: d₁=1200√3/√3=1200 m. d₂=1200√3/(1/√3)=3600 m. Distance=2400 m in 12s. Speed=200 m/s=720 km/h
Q2. A man on the deck of a ship 12 m above water level observes the angle of elevation of the top of a cliff as 60° and angle of depression of the base as 30°. Find height of cliff and horizontal distance.  [4M]
Solution: tan30°=12/d → d=12√3 m. tan60°=h'/12√3 → h'=36 m (height above deck). Total cliff height=36+12=48 m. Distance=12√3≈20.78 m.
Q3. An aeroplane flying at 3000 m passes vertically above another aeroplane. Angles of elevation from same point on ground are 60° and 45°. Find vertical distance between them.  [4M]
Solution: d=3000/tan60°=3000/√3=1000√3 m. Lower plane: h₂=d·tan45°=1000√3 m. Gap=3000−1000√3=1000(3−√3)≈1267.9 m
Q4. The angle of elevation of a cloud from a point 60 m above a lake is 30° and the angle of depression of the reflection of the cloud in the lake is 60°. Find the height of the cloud above the lake.  [4M]
Solution: Let height of cloud above lake=H. Point is 60m above lake. tan30°=(H−60)/d → d=(H−60)√3. Reflection is H m below lake. tan60°=(H+60)/d → (H+60)=d√3=(H−60)√3·√3=3(H−60). H+60=3H−180 → 2H=240 → H=120 m

Summary — Quick Reference

CategoryKey Formula / Trick
RatiosH²=P²+B², SOH-CAH-TOA, reciprocals: sinθ·cscθ=1
Identity 1sin²θ+cos²θ=1 and all rearrangements
Identity 2sec²θ−tan²θ=1; (secθ−tanθ)(secθ+tanθ)=1
Identity 3csc²θ−cot²θ=1; (cscθ−cotθ)(cscθ+cotθ)=1
ConjugateMultiply by (1±sinθ) or (1±cosθ) to get cos²θ or sin²θ
a³±b³a³±b³=(a±b)(a²∓ab+b²)
Complementarysin(90°−θ)=cosθ, tan(90°−θ)=cotθ, sec(90°−θ)=cscθ
H&D Coretanθ=H/d; H=d·tanθ; always draw diagram first
ICSE Exam Do's & Don'ts
  1. DO work on ONE side only in proving questions.
  2. DO write "LHS = … = RHS ✓" — earns full marks.
  3. DO draw a diagram in H&D — it earns 1 mark even if calculation is wrong.
  4. DO leave surd answers (e.g., 20√3 m) unless decimal is asked.
  5. DO NOT leave √3 or √2 in denominator — always rationalise.
  6. DO NOT change both LHS and RHS simultaneously in proving.
  7. DO NOT write a value for tan90° — it is undefined (∞).