Vardaan Learning Institute

Topic: Our Environment

Class: 10 (Science) Type: Answer Key Max. Marks: 50
SECTION A: OBJECTIVE TYPE ANSWERS
1. Abiotic Component
Ans: (c) Temperature
Abiotic means non-living. Temperature, light, soil are abiotic factors.
2. Third Trophic Level
Ans: (a) Carnivores
1st: Producers, 2nd: Herbivores (Primary Consumers), 3rd: Carnivores (Secondary Consumers).
3. Ozone Depletion Cause
Ans: (b) Chlorofluorocarbons (CFCs)
CFCs release chlorine atoms which breakdown ozone into oxygen.
4. Limit on Trophic Levels
Ans: (a) Decrease in energy at higher trophic levels
According to 10% law, energy decreases at each step, leaving very little energy after 3-4 levels.
5. Biodegradable Group
Ans: (c) Fruit-peels, cake and lime-juice
All items in this group can be broken down by decomposers.
6. Decomposers Function
Ans: (b) Convert organic material to inorganic forms
They break down complex organic matter into simple inorganic substances (nutrients) affecting recycling.
7. 10% Law Proposer
Ans: (b) Lindeman
Lindeman proposed the 10% law of energy transfer.
8. Artificial Ecosystem
Ans: (b) Crop field
Crop fields are man-made and managed ecosystems. Pond, Lake, Forest are natural.
9. Producers Definition
Ans: (b) Producers
Organisms (Plants) that make their own food (organic) from inorganic substances using light energy.
10. UV Radiation Harm
Ans: (b) Skin cancer
UV radiation damages DNA and causes skin cancer.
11. Assertion: Energy Flow
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Energy goes from Sun $\rightarrow$ Plants $\rightarrow$ Herbivores. It never goes back to the Sun or from Herbivores to Plants.
12. Assertion: Ozone Protection
Ans: (b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Ozone protects by absorbing UV rays. Formation (from UV action on O2) is a true fact but not the explanation of HOW it protects.
13. Assertion: Magnification
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Chemicals concentrate more at each higher level. Since humans are at the top, they have max concentration.
14. Assertion: Biodegradable Manure
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Decomposition by microorganisms produces nutrient-rich manure (humus).
SECTION B: SHORT ANSWER ANSWERS
15. Biological Magnification
The phenomenon of progressive increase in the concentration of harmful non-biodegradable substances (like pesticides) at successive trophic levels.
Yes, max concentration is found at the top trophic level (e.g., humans) and min at the bottom (producers).
16. Ozone Formation
Ozone is $O_3$.
High energy UV radiations split oxygen molecule ($O_2$) into free oxygen atoms ($O$).
$O_2 \xrightarrow{UV} O + O$
These atoms combine with molecular oxygen to form ozone.
$O + O_2 \rightarrow O_3$.
17. Decomposers
Decomposers (bacteria/fungi) break down dead organic remains.
Consequences of absence: 1. Dead bodies would pile up. 2. Nutrients would not be returned to soil (cycle stops), affecting plant growth.
18. Food Chain and Limits
Example: Grass $\rightarrow$ Insect $\rightarrow$ Frog $\rightarrow$ Snake.
Limited steps because at each step, 90% energy is lost (10% law). After 3-4 steps, negligible energy remains for the next level.
19. Biodegradable vs Non-biodegradable
Biodegradable: Substances broken down by biological processes (Bacteria/Saprophytes). e.g., Paper, Wood, Cotton.
Non-biodegradable: Substances NOT broken down by biological processes. They persist in environments for long. e.g., Plastic, DDT, Glass.
20. Unidirectional Energy Flow
Energy captured by autotrophs does not revert back to the solar input. Energy which passes to the herbivores does not come back to autotrophs. As it moves progressively through various trophic levels, it is no longer available to the previous level.
SECTION C: LONG ANSWER ANSWERS
21. Waste Management
(i) Problems: Persistence in environment, biological magnification, clogging drains, soil pollution, death of animals (eating plastic).
(ii) Methods: 1. Recycling (Plastics/Metals), 2. Composting (Biodegradable waste), 3. Incineration (Burning waste at high temp).
22. 10% Law Calculation
(i) Diagram: Sun $\rightarrow$ Producer $\rightarrow$ Primary Consumer $\rightarrow$ Secondary Consumer.
(ii) Plant (10,000 J) $\rightarrow$ Grasshopper ($10\%$ of 10,000 = 1000 J) $\rightarrow$ Frog ($10\%$ of 1000 = 100 J) $\rightarrow$ Snake ($10\%$ of 100 = 10 J) $\rightarrow$ Hawk ($10\%$ of 10 = 1 J).
Answer: 1 J.
SECTION D: CASE STUDY ANSWERS
23. Case Study: Environment
(i) $O_3$.
(ii) Chlorofluorocarbons (CFCs).
(iii) 1. Reduce use of non-biodegradable materials (plastic bags).
2. Segregate waste into biodegradable and non-biodegradable bins for proper treatment.
24. Case Study: Pesticides
(i) They are non-biodegradable and cannot be metabolized, so they get stored in body tissues.
(ii) Organisms at the top trophic level (Top Carnivores/Humans).
(iii) Because accumulation of toxic chemicals like DDT can cause serious health problems, cancer, and damage immune/reproductive systems.